HADISE - Балканика

HADISE

 

Hadise Acikgоz (родена на 22 октомври 1985 г.) е турска композиторка, певица, танцьорка и телевизионна личност. Родена е и израснала в Белгия, семейството й се установява в Сивас, Турция.

Hadise е родена в град Мол, разположен близо до град Антверпен. Името й е избрано от един от баба и дядо, като първоначално е било предназначено за по-голямата й сестра. Родителите на Hadise емигрират в Белгия от Сивас, Турция. Тя израства с по-голямата си сестра Hulya, по-малката сестра Derya и също по-малкия брат на име Murat. Hadise е на 11 години, когато родителите й се развеждат.

Hadise учи икономика и съвременни езици в университета. Владее пет езика: турски, холандски, френски, немски и английски.

На 18-годишна възраст и с подкрепата на семейството си Hadise участва в първия сезон на шоуто Idool, фламандската версия на поредицата Pop Idol. Тя не успя да се класира за финала, но появата й бе призната от скорошния й мениджър Йохан Хендрикс. Хендрикс се свърза с Hadise, обяснявайки колко впечатлен е от представянето й в шоуто и й предложи договор за албум.

След подписването на 2 Brain records, Hadise записва дебютния си сингъл „Sweat“, който излиза през ноември 2004 г. Въпреки че музикален видеоклип не е заснет за сингъла, песента успява да достигне 19-то място в класацията за сингли Ultratop 50 . По-късно тя издава сингъла „Stir Me Up“, който придоби популярност както в Белгия, така и особено в Турция, където песента стана огромен хит през лятото на 2006 г. Тогава Hadise издаде сингъла си „Milk Chocolate Girl“, най-големият хит от дебюта си албум, който достигна номер 13 на Ultratop 50. Година след издаването на дебютния си сингъл, през ноември 2005 г., излиза първият й студиен албум Sweat, като около половината от песните са написани от самата Hadise. Албумът включва синглите „Ain’t No Love Lost“ и „Bad Boy“. „Bad Boy“ достигна 22-о място на Ultratop.

Тя е едноименен албум, който първоначално е бил предвиден да бъде наречен “On High Heels”, като се позовава на факта, че е израснала неимоверно в професионалната си кариера и знания. Хадизе започва да работи по втория си студиен албум през декември 2007 г. Албумът е записан в няколко страни, включително Белгия, Франция, Турция и Италия. Водещият сингъл „A Good Kiss“ излезе през септември 2007 г. Това стана шестият му пореден сингъл в класацията на белгийския „Ultratop 50“. Песента постигна успех и в Турция, където стана първият й сингъл, който се нареди в класацията „Turkish Billboard Chart“. По-късно песента е преведена на турски от Sezen Aksu като „Deli Oglan“ и тя се превръща в една от най-пусканите песни в клубовете през лятото на 2008 г. На турски език впоследствие сингълът успява да достигне 3 на турската класация. Поради изтекли изображения на Hadise, която е привързана към мъжки модел, музикалното видео „Deli Oglan“ породи противоречия сред онези, които смятаха, че изображенията са „пикантни“ или „еротични“. По-късно Hadise премахна тези сцени от видеото.

Hadise пусна още два сингъла в Белгия „My Body“, което беше най-продаваният й сингъл в Белгия (до излизането на „Dum Tek Tek“) и „My Man and the Devil on His Shoulder“, първият й сингъл, който не беше в класацията на класацията Ultratop 50. Също така песента „My Body“ стана популярна в балканските страни и започна да се излъчва в плейлиста на българската Balkanika Music Television.

„Hadise“, който излезе през юни 2008 г., се превърна в най-успешния албум в кариерата на Hadise досега, тъй като беше първият албум, който влезе в класацията на Белгийския албум, на 19. Това беше първият албум на Hadise, пуснат в iTunes. Тя е съавтор на десет от песните на албума с Yves Gaillard.

През юни 2008 г. Hadise се появява в албума на Serdar Ortac “Nefes” на парче, наречено „Dusman“. През юли 2008 г. Хадизе разкри, че се е срещнала с Кевин Федерлайн по време на пътуването си до Съединените щати и каза на медиите, че той е продуцирал музика за нея, която да използва в бъдещ албум. Появи се ново видео на Hadise, която казва на белгийските зрители, че бъдещият й албум ще включва градски ритми, заедно с някои от продуцентите и хореографите, работили с Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Алиша Кийс и много други изпълнители, които са големи в играта. През август 2008 г. тя беше номинирана за най-добър турски акт на музикалните награди на MTV Europe, но загуби от Emre Aydin.

През 2007 г. Hadise заяви, че никога няма да вземе участие в конкурса за песен на Евровизия, след като най-добрата й приятелка Кейт Райън, която представляваше Белгия, не успя да се класира за финалния кръг на конкурса. Година по-късно през 2008 г. Hadise изрази желанието си да участва в състезанието, представящо Турция вместо Белгия. Два пъти бе помолена от белгийските телевизионни оператори да представлява Белгия, но всеки път тя отказваше офертата. Тя каза на белгийските вестници, че иска да представлява Турция, вместо Белгия, защото вече е спечелила много белгийски награди, а също и защото Евровизия вече не е популярна в Белгия, докато в Турция. Тя каза още, че предпочита да представлява Турция, тъй като това е вътрешен подбор, а не публично гласуване.

Слуховете за участието на Hadise в Евровизия от името на Турция се появиха за първи път през 2007 г. На 24 октомври 2008 г. Ибрахим Шахин, генерален мениджър на турския телевизионен оператор TRT, обяви, че Hadise спечели официална анкета, побеждавайки подобни на Чебнем Ферах, за да представлява Турция. като участник през 2009 г. на 54-ия конкурс за песен на Евровизия.

Разкри се, че Hadise е имал пълен контрол върху продуцирането на песента и е бил отговорен за определянето на текстописеца, композитора, продуцента и езика на песента. По-късно беше разкрито от турския вестник Sabah, че Hadise е представил три песни на TRT, които след това са избрали записа вътрешно.  На 31 декември 2008 г. Хадисе изпълнява песента „Dum Tek Tek“ за първи път по TRT. Песента, която е окончателният избор за състезанието, е написана от Стефан Фернанде и продуцирана от Sinan Akcil. По-късно официалният музикален видеоклип към „Dum Tek Tek“ изтече онлайн. За популяризиране на песента тя пътува до страни като Гърция, Малта, Румъния, Босна и Херцеговина и България. Междувременно тя се занимаваше с някои здравословни проблеми. На 16 май 2009 г. Хадисе изпълнява „Dum Tek Tek“ в руската столица Москва и получава точки от Азербайджан, Белгия, Великобритания, Франция, Швейцария и Македония. С общо 177 точки Турция спечели четвъртото място след Норвегия, Исландия и Азербайджан.

След това Hadise започва да работи по третия си студиен албум, озаглавен „Fast Life“, който за първи път разкрива на официалната си страница в MySpace, по време на подготовката си за Евровизия. Албумът е издаден на 15 май 2009 г., ден преди финала на Евровизия. Това беше първият албум от нея, който съдържа всички английски парчета. В него се включи нейното участие в Евровизия „Dum Tek Tek“ заедно с двете други песни, които тя написа в TRT, за да участва в конкурса за песен на Евровизия. Това бяха „ Double Life“ и „Supernatural Love “. „Dum Tek Tek“ стана първият сингъл номер едно на Хадисе в Белгия. Албумът стана номер 1 в Индонезийските музикални списъци и се класира на номер 16 в Белгийските музикални списъци. След това тя издава сингъла „Fast Life“, който според нея се основава на начина й на живот по време на нейния опит на Евровизия. Сингълът излиза на 15 юни 2009 г. заедно с музикален видеоклип и печели награда за най-добра турска песен на Balkan Music Awards.

Малко повече от месец след издаването на Fast Life, Hadise официално издаде първия си албум на турски език, наречен Kahraman, на 19 юни 2009 г. Тя отново си сътрудничи с продуцента Sinan Akcil, продуцент на песента си за участие в Евровизия „Dum Tek Tek“ Volga Tamöz и Erdem Kınay също помогнаха за работата по някои писти. Хадизе описа албума като лично произведение.  Подобно на албума й Fast Life, този албум включва и участието на Хадизе в Евровизията „Dum Tek Tek“, заедно с другите две възможни песни „Double Life“ и „Supernatural Love“, които бяха представени на TRT. Парчетата „Sirada“ и „Kahraman“ са турският превод на песните на Хадисе, съответно от албума й Fast Life, „On Top“ и „Hero“. „Evlenmeliyiz“ (на турски за „Трябва да се оженим“) излезе като водещ сингъл през юли 2009 г. и достигна топ 40 в Турция. Това беше вторият турски сингъл от Hadise, който има музикален видеоклип. Режисьор е Емир Халилзаде. Музикален клип към сингъла „Kahraman“ също е режисиран от Senol Korkmaz и издаден като втори музикален видеоклип от албума. Според статистическите резултати, обявени в края на 2009 г., Hadise е най-популярната знаменитост на годината.

След успешното си турне Hadise започва да работи по втория си турски албум „Ask Kac Beden Giyer?“. Албумът е продуциран от Seyhan Muzik и е издаден на 11 април 2011 г. Бързо постига огромен успех и се продава в над 35 000 копия в Турция. Подготовката на албума отне повече време от очакваното поради раздялата на Хадисе с нейния продуцент и приятел Sinan Akcil, който трябваше да бъде автор на песни за този албум. Като танцово-поп албум „Ask Kac Beden Giyer?“. получи смесени отзиви от критици, като някои го намериха за твърде обикновен, а другите го похвалиха за високите му стандарти в категорията на турската поп музика. Водещият сингъл „Superman“ бързо започна да печели в Турция и се нареди на 5-то място в Turkce Top 20 и в крайна сметка стана осмата най-изтегляна песен за годината. Двете следващи песни, „Попитайте Kac Beden Giyer?“ и „Mesajımı Almıstır O“, също бяха издадени със съответни музикални видеоклипове. След излизането на албума, Hadise е избран за главен изпълнител на 38-те награди „Златни пеперуди“.

На 11 юни 2012 г. Hadise издава сингъл, озаглавен „Biz Burdayiz“. Освен официалната версия, беше пусната и ремикс версия на „Biz Burdayiz“, включваща английски вокали от рапъра Каан. Впоследствие тя издава още един сингъл, озаглавен „Visal“, който е в жанр дабстеп.

През януари 2014 г. Hadise заяви, че по-възрастанта й сестра, Hulya Acıkgoz, ще ръководи предстоящите и следващите му музикални видеоклипове. Шестият й студиен албум, Tavsiye (на английски: Advice), е продуциран от Pasaj Muzik и издаден през август 2014 г. Албумът в крайна сметка е продаден в Турция в 16 000 копия. При разпита за заглавието на албума Хадисе казва, че има песен със същото заглавие и тя почувства, че колекцията от песни в албума съдържа съвети за жените, поради което тя избра това заглавие.  Дебютният сингъл от албума беше потвърден като „Nerdesin Askım“. Музиката и текстовете са осигурени от Алпер Нарман и Онур Оздемир, аранжиментът е дело на Искендер Пайдаш, а Хуля Аджикгоз е режисьор на музикалния видеоклип. Вторият сингъл от Tavsiye беше „Prenses“. Този музикален видеоклип е режисиран и от Hulya Acikgoz. Музикални видеоклипове към песните „Yaz Gunu“ и „Bu Aralar“ бяха издадени съответно през 2015 и 2016 година. „Nerdesin Askım?“ и „Bu Aralar“ бяха двете песни от този албум, които станаха хит номер едно в Турция.

Седмият студиен албум на Hadise „Sampiyon“ излезе през юни 2017 г. Музикален видеоклип към водещия сингъл на албума, който споделя същото име като самия албум, излезе на същия ден, а самата песен се класира на второ място в MusicTopTR Fastest Rising Диаграма в Турция. Песента „Sifir Tolerans“ се изкачи на първото място в MusicTopTR Official Chart. По-късно неговият музикален видеоклип е описан като еротичен от Върховния съвет на радиото и телевизията и в резултат каналите, които са го излъчили, са глобени. Hadise, който определи това решение като акт на патриархат и сексизъм, коментира въпроса, като каза: „Нашите артисти от мъжки пол са имали множество сцени с актриси / модели и изобщо не попадат в категорията“ еротични „. жена, трябва ли да се подчинявам на това? Не. „Той е мъж, така че прави каквото му харесва, тя е жена, така че остава тиха.„ Ще се боря с това мислене до края „. Още два музикални видеоклипа от албума бяха пуснати за песните „Farkimiz Var“ и „Ask Dedigin“, първата от които се класира на шесто място в официалната музикална класация на Турция.Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.