SENIDAH - Балканика

 

Senida Hajdarpasic е родена на 9 април 1985 г., известна със сценичното си име Senidah. Родена е в Любляна, Словения. Родителите й са от Биело поле, Черна гора, а тя живее между Любляна и Белград.

Често е наричана ​​„балканската трап дива“ от медиите.

Senidah привлече регионална слава с издаването на сингъла си „Sladjana“ през март 2018 г. Песента бе обявена за „Хип-хоп / Рап песен на годината“ на церемонията по връчването на награди Music Awards Ceremony 2019 г. Това беше водещият сингъл от дебютния й студиен албум „Bez Tebe“, издаден през март 2019 г. за базирания в Белград лейбъл Bassivity Music. Албумът е последван от поредица от търговски успешни сингли, включително „Misici“, „Kamikaza“, „100%“ и „Dodji“.

Певческият талант на Senidah е открит от сестра й, която записва нейното пеене и го публикува в интернет.

През февруари 2011 г. Senidah издаде дебютния си сингъл с P&B влияние „Pustinjom“, но скоро след това се присъедини към електро соул-поп групата MUFF като водеща певица. Първият им сингъл „Naj sije v oceh” бе отличен с песента на годината в Словения. През март 2014 г. MUFF участва в конкурса за предварителен подбор за представител на Словения на Евровизия през 2014 г. с „Let Me Be (Myself)“, завършвайки като подгласници на Tinkara Kovac и „Round and Round“. Дебютният им едноименен албум , издаден през ноември, тогава беше обявен за албум на годината.

През март 2018 г. Senidah издаде своя самостоятелен трап сингъл „Sladjana“ на сръбски, за да постигне слаб успех. Въпреки това, след като е открита от сръбските рапъри и продуценти Reksona и Coby от базирания в Белград хип-хоп лейбъл Bassivity Digital, тя приема предложението им за повторно качване на музикалния видеоклип в официалния им канал в YouTube. Скоро “ Sladjana “ се разпространява толкова вирусно, че натрупва повече от петдесет милиона гледания. Senidah успешно продължи да си сътрудничи с Bassivity, с които през юни издава следващия си сингъл „Belo“. Тя беше включена и в „4 страни света“ от Coby като част от саундтрака към сръбския филм „Южен вятър“. В последния ден от годината тя издава още два сингъла, озаглавени „ Bez tebe“ и „Nisi bio tu“.

През януари следващата година Senidah печели наградата за хип-хоп / рап песен на годината с „ Sladjana “ на церемонията по награждаването на музикалните награди за 2019 г. През март тя издаде сингъл на английски, озаглавен „Ride“ с Universal Serbia, който е записан преди няколко години. Дебютният й албум „Bez Tebe“ излиза на 25 март изцяло на сръбски език.

На 21 април Senidah се изявява на събитието Bassivity Showcase в спортната зала в Белград, заедно с колектива Bassivity Digital. Senidah пусна „Misici“ и „Sve bih“ с участието на Atlas Erotika за FCKN A! съответно през април и май. Първият й голям успех, отброявайки повече от шестдесет милиона гледания в YouTube. През това лято като част от турнето си тя участва и на Exit Gang и Sea Dance Festival. През юли тя е съавтор на сингъла на Đogani „Dodiri“. На 9 август тя пусна „202“, отново на английски. В средата на август медиите пуснаха мълвата, че Senidah е била вътрешно избрана да представлява Словения на Евровизия 2020; слухът обаче се оказа фалшив.

На 15 август излиза нов сингъл “Kamikaza“ на босненските рапъри Jala Brat и Buba Corelli, в който участва Senidah. Сингълът постигна голям успех, като се класира в топ Ö3 Австрия 40. На 26 септември австрийският рапър RAF Camora публикува фрагмент от предстоящото си сътрудничество със Senidah в своята история в Instagram. Песента, озаглавена „100%“, излиза на 28 ноември, заедно с музикалния видеоклип, заснет в Барселона, Испания. Той достигна номер 3 в Австрия и дебютира на 28 в официалните германски класации на 6 декември, като стана първата песен на сърбохърватски, постигнала това.

Към януари 2020 г. Senidah е първият музикант от региона, който достига до 700 000 слушатели месечно в Spotify. На 27 януари 2020 г. тя изпълни „Misici“ на живо на церемонията по награждаването на Music Awards Ceremony 2020 г., както и връчи на Oliver Mandic наградата за постижения в кариерата. По-късно през нощта тя сама спечели две награди, наградата Трап песен на годинатаза „Misici“, връчена й от Йелена Карлеуса, и специална награда „Златен MAC за автентичност“, която й бе присъдена по избор на организаторите.

Въпреки факта, че тя го отрече на церемонията по връчването на музикалните награди месец преди това, Телеграф съобщи в края на февруари, че Senidah си сътрудничи с босненския музикант Dino Merlin по песен. Според медиите Merlin е написал песента и са заснели музикален видеоклип в Истанбул. Senidah обаче за пореден път отрече слуховете в Instagram Live. На 1 март Senidah пусна музикалния видеоклип към „Samo uzivaj“, заснет във Фармацевтичния факултет на Белградския университет. На 12 май тя пусна музикалния видеоклип за „Ko je“, режисиран и продуциран от самата певица. Видеото е заснето по улиците на Любляна, пусто заради пандемията на COVID-19. Три дни по-късно тя издава новия си сингъл „Pijes“. През август 2020 г. тя пусна нов сингъл „Viva Mahalla“.

Сенида започна своята 2021 г., като пусна „Dodji“, дългоочакваният дует с Dino Merlin.

 


Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.