DUA LIPA - Балканика

DUA LIPA

 

Dua Lipa е родена на 22 август 1995 г. в Лондон, първороденото дете на косовските албанци Dukagjin Lipa и Anesa Lipa. Те са от Прищина.

Lipa е повлияна от вкуса за музика на баща си, който е водещ певец и китарист на косовската рок група Oda, която се разделя през 1998 г. след издаването на последния им албум, 1998 г. Dukagjin продължава да свири у дома, включително и неговия собствени композиции и популярни песни на изпълнители като David Bowie, Bob Dylan, Radiohead, Sting, The Police и Stereophonics. В тази семейна среда тя започва да пее на петгодишна възраст. На следващата година тя открива нови източници на вдъхновение от първите си записи, Whoa, Nelly! by Nelly Furtado and Missundaztood от Pink, които тя определи като „значителна част от живота си“ и които имат „специален смисъл“ за нея, както и Christina Aguilera, Destiny’s Child, Kendrick Lamar, Chance the Rapper, Schoolboy Q, ASAP Rocky, Prince, Blondie, Jamiroquai, Moloko, Missy Elliott и Madonna.

Тя посещава началното училище на „Fitzjohn“, където нейните уроци по музика включват виолончело, въпреки че я намирта за неподходяща поради малкия си ръст. Когато се явява на прослушване, за да влезе в училищния хор, тя е отхвърлена, защото гласът й е „твърде нисък“, за да достигне високите ноти и учителят й казва, че „не може да пее“. На девет години тя започва уроци по пеене през уикенда в театралното училище „Silvia Young“, където нейният учител Рей, който й помага да развие вокалните си умения, както и открива желанието си да стане певица. Тя твърди, че когато е била на 9 години „той е видял нещо“ в нея и я е карал да пее пред по-големи ученици, което е повишило самочувствието ѝ. На единадесетгодишна възраст, след като завърши основно училище, тя и семейството й се преместиха в Прищина, след като Косово обявява независимост.

Преместването ѝ в столицата на Косово е мотивирано от местоназначението на баща ѝ, маркетинг предприемач, който – малко след като се установява в Прищина, по-специално в квартал Брегу и Диелит, където е израснал – основава комуникационна агенция за маркетинг . Lipa очаква с нетърпение преместването и при пристигането си в Косово е „очарована“ от усещането за „общност“ и „безопасност“, което има в столицата. Процесът на адаптация, който тя попада, също е положителен и скоро тя успя да се почувства добре на новото си място, тъй като има подкрепата на няколко познати на майка си, които често идват да ги посещават в Лондон заедно с децата им, които са помолени да отидат в същото училище, което накара родителите й да се чувстват „по-комфортно“.

Lipa също не е имала много затруднения с местния език, тъй като албанският е нейният първи език и тя го е говорила у дома с родителите си от дете, въпреки че не е могла да го пише или чете свободно. Тя подчертава, че градът е „по-безопасен“ от Лондон, защото може да ходи сама до училище, без да бъде придружавана от възрастни. Тя посещава училището Mileniumi i Tretе в Прищина, където научава повече за албанския език и участва в различни концертни дейности, които й помагат да затвърди идеята си за започване на музикална кариера. Тя също е настанена в клас с деца с две години по-големи от нея, защото учениците в Косово започват училище по-късно, отколкото в Обединеното кралство. Тя научава за Косовската война, тъй като, въпреки че семейството й не е толкова засегнато, нещата не стоят така при нейните съученици и най-близки приятели, чието положение тя определя като „наистина тъжно“ и „ужасно“.

Времето, когато Lipa пристигна в Косово, съвпадна с пристигането на рап изпълнители от Северна Америка, които изпълняваха в страната, като по този начин тя също беше повлияна от този стил музика. Освен това баща й също участва в продуцирането на няколко от тези концерти чрез работата си в телекомуникационна агенция, поради което първият концерт, на който тя присъства, е този на Method Man & Redman. Тя също има възможност да присъства на концерти на Snoop Dogg, Busta Rhymes и 50 Cent, от които е особено ентусиазирана по онова време и описва изпълненията им като най-запомнящото се, което някога е виждала. Времето ѝ в Косово е решаващо при определянето й като музикант, защото малкият пазар на музикалната индустрия в Косово не отговаря на типа музикална кариера, която тя иска да започне, и тя не усеща възможността да прави музика там, защото иска да се предстви в „глобален мащаб“ и затова тя решава да пътува до Лондон.

След издаването на първия си сингъл през 2015, Dua Lipa се превърна в един от най-горещите млади музикални артисти в света. Поименният й дебютен албум затвори 6 милиона продажби по света, а продажбите от синглите достигнаха 80 милиона, като видеото към избухващия хит “New Rules” (“песента, която промени живота ми“, казва тя), я направи най-младия женски соло артист, достигнал един милиард гледания в YouTube.

Тя написа история на наградите BRIT през 2018 като първия женски артист, събрал пет номинации, с две победи за Пробив на британски изпълнител и Британски женски соло артист. Тогава тя получи две награди Grammy за Най-добър нов артист и Най-добър денс запис за “Electricity”, колаборацията й със Silk City следващата година.

В края на 2019 Dua представи номер 1 глобалния хитов сингъл ‘Don’t Start Now’ на наградите MTV EMA, ARIA и AMA, водещ към издаването на най-новия и албум Future Nostalgia. Вторият й запис излезе през март 2020 и задмина 294 милиона стрийма през първата си седмица и надхвърли 6 милиарда стрийма от всичките парчета.  „Future Nostalgia“ беше номиниран за 6 награди Grammy, включително Албум на годината & Най-добър поп вокал и също така държи рекорда за най-слушан албум за един ден от британски женски артист.

Dua е най-слушания британски артист в Spotify глобално и най-слушания женски артист в платформата. Също така тя има най-дългото присъствие на 3 трака в топ 10 от женски артист след 1955, а албумът прекара 26 седмици в топ 10 след излизането си.Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.