DINO MERLIN - Балканика

 

Edin Dervishalidovic, известен със сценичното си име Dino Merlin  е босненски певец, композитор и текстописец. Той е смятан за един от най-добрите музиканти в страната.

Роден на 12 септември 1962 г. в Сараево, където прекарва детството си и завършва образованието си. През 1983 г. основава бандата Merlin и е неин фронтмен, композитор и текстописец. С групата записва 5 студийни албума.

Неговата соло кариера започва през 1991 г. под името Dino Merlin. Издава 6 студийни албума и 3 албума на живо.

Dino Merlin  пише песента „Jedina si jedina“, която стана национален химн на Босна и Херцеговина между 1992 и 1998 година.

Участва в конкурса „Евровизия“  два пъти като изпълнител – през 1999 г. и през 2011 г. и като композитор за други артисти.

Участвал е и в други престижни европейски фестивали и прави редица концерти по целия свят. Неговият албум „Sredinom“ (2000) е най-продаваният албум на Босна и Херцеговина и се продава в стотици копия във всички бивши югославски страни.

Следващият му албум „Burek“ е издаден през 2004 година. В него са включени 15 песни, между които „Burek“, „Ako Nastavis Ovako“ и разбира се дуетът със Zeljko Joksimovic – „Supermen“.

Следващият албум на Dino Merlin „Izpocetka“ е издаден през 2008 година.

Неговият единадесети албум „Hotel Nacional“ е издаден през юни 2014 г. и е включен в топ 10 в списъка на Billboard World Albums. От компактдиска се отличават песни “ Skoljka “ и „Ruza“.Current track

Title

Artist