MAYA BEROVIC - Балканика

 

Maya Berovic  е родена на 8 юли 1987 г. в село Малешичи, близо до Сараево, Босна и Херцеговина. Тя губи баща си, когато е на три години. Семейство Berovic  живее в Малешичи до края на Босненската война през 1995 г., заедно с майка си и по-големия си брат; Мая се преместват в Братунак, откъдето е майка й.

В Братунак тя посещава училище и започва да се занимава с музика. От 12-годишна възраст тя пее в местните дискотеки всеки уикенд, докато навърши 18 години. Berovic  израства, слушайки изпълнители като Dragana Mirkovic, Lepa Brena и и Ceca ги определя като своите музикални влияния.

Все още тийнейджърка, Maya е подписава с базираната в Белград звукозаписна компания Grand Production и издава дебютния си студиен албум „Zivot uzivo“ през август 2007 г., постигайки първоначален успех с песента „Dzin i limunada“. Скоро тя се разделя с Grand Production и повече от година по-късно, през декември 2008 г., издава втория си студиен албум „Crno zlato“ под краткосъществувалия лейбъл IN Music. Два месеца след издаването на албума, Maya дебютира самостоятелно издаден сингъл „Koliko te ludo volim ja“ през февруари 2009 г.

Големият й пробив е през февруари 2011 г. след излизането на третия и едноименен албум „Maya“ и успеха на феминистката балада „Djevojacko prezime“, която е носител на наградата „Хит на годината“ в Сараево. Тя подписва договор за звукозапис с лейбъла City Records и издава сингъла „Leti ptico slobodno“ през юни 2012 г. Четвъртият й студиен албум, озаглавен „Djevojka sa juga“, излиза за първи път на 17 октомври в Босна и Херцеговина и Сърбия и на 20 октомври в страни съседки. Тя заяви, че е „изключително доволна“ от новите си лейбъли, поддържащи нейната музика. След напускането, Maya прави първия си концерт в Белград през 2013 година.

През април 2014 г. Maya Berovic  участва в Pink Music Festival с клубно ориентирана песен, наречена „Alkohol“, която беше най-слушаната от 26-те записа. Музикалният видеоклип е направен от видеопродукционната компания IDJVideos и е премиерен на 9 май 2014 г. „Opasne vode”, петият й албум и втори пореден проект с City Records, излиза на 27 октомври 2014 г., а „Alkohol” служи като водещ сингъл. В допълнение към актуализирания и малко по-различен звук, нов моден стил също придружи новия запис.

През март 2016 г. Berovic  издава сингъла „Pauza“. Сингълът предизвика противоречия заради пеенето на Maya на сръбски диалект вместо на босненски, на който тя пее преди. Maya твърди, че е направила това, защото нейните сръбски текстописци са писали на техния диалект, а текстовете не винаги звучат добре и често не могат да се римуват на босненски. Въпреки това тя продължи да пее на сръбски, дори когато работи с босненски текстописци. На 8 юли 2016 г., 29-ия рожден ден на Berovic  , тя пуска „To me radi“ с участието на босненските рапъри Jala Brat и Buba Corelli. Това е първата песен им съвместна работа в кариерата й и в крайна сметка се превръща в един от най-големите й хитове.

Maya продължава сътрудничеството си с Jala и Buba с шестия си студиен албум „Viktorijina tajna“. Той излезе на 2 юли 2017 г. от City Records, продуциран от сараевската продукция Imperia. Този албум има по-градски звук от предишните й попфолк песни. „Viktorijina tajna“ постига огромен успех, достигайки повече от 100 милиона гледания в YouTube и доминиращи класации в услугата за стрийминг Deezer. Всички песни от албума се превъръщат в хитове и благодарение на успеха на Maya се разпродават всички места, на които гостува; тя дори прави на турне в САЩ с Jala Brat и Buba Corelli, което също премина много успешно. Този албум е безспорно най-успешният в 10-годишната кариера на Maya Berovic  . На 9 юли 2018 г. тя издаде своя седми албум 7, отново с Jala Brat и Buba Corelli.

На 1 ноември 2019 г. тя издаде две нови песни „Zmaj“ и „Uloga“.

На 6 август 2020 г. Maya Berovic  издаде нов албум: “Intime”. Тя представи 10 чисто нови песни заедно с музикални видеоклипове.


Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.