ZELJKO JOKSIMOVIC - Балканика

ZELJKO JOKSIMOVIC

 

Zeljko Joksimovic е сръбски певец, композитор, композитор, мултиинструменталист и продуцент. Той свири на 12 различни музикални инструмента, включително акордеон, пиано, китара и барабани. Joksimovic е полиглот, владеещ гръцки, английски, руски, полски и френски, както и родния му сръбски език.

Има кариера като солов поп изпълнител и в същото време е композитор на други певци. Той може да се нарече Крал на балканските балади, защото е написал четири от най-известните: „Lane moje“, „Lejla“, „Oro“ и „Nije ljubav stvar“. Също така композира музика за филми, телевизионни сериали и театрални представления. Той представя Сърбия и Черна гора в песенния конкурс Евровизия 2004 с песента „Lane moje“, достигайки второ място. Той отново представя Сърбия в конкурса за песен на Евровизия в Баку, Азербайджан и завърши трети.

Zeljko Joksimovic  е роден на 20 април 1972 г. в Белград и е израснал в град Валиево. Първият му международен успех идва на 12-годишна възраст, когато спечели титлата „Първият акордеон на Европа“ на престижния музикален фестивал в Париж. Завършва музика в Белградския университет и започва своята професионална музикална кариера през 1997 г. През 1998 г. печели конкурс на фестивала Pjesma Mediterana с песента „Pesma Sirena“, която дава възможност да се представят на по-престижни фестивали в Беларус. Сръбският музикант спечели наградата „Grand Prix“ на два фестивала в тази страна.

През 1999 г. Zeljko Joksimovic  подписва с  City Records. Младият певец става популярен като фолк и поп певец. Първият му студиен албум, озаглавен „Amajlija“, включва „Pesma Sirena“ заедно със седем други песни. Първият му голям успех е с със сингъла  „7 godina“, написан от него и Leontina Vukomanovic. Песента се нарежда на номер 1 в сръбските класации и става популярна в други бивши югославски държави.

През 2000 г. издава втория си студиен албум “Rintam”, който е кръстен на песен в албума. Други песни в албума включват „Vreteno“, „Balada“, „Gadura“ и дуетът с Haris Dzinovic „Sta ce meni vise od toga“. За песните от този албум той прави три музикални клипа.

„111“ е издаден през 2002 г. и е номер 1 в поп класациите на Сърбия и други страни от региона. Някои от песните включват „Varnice“, „Zaboravljas“ and „Karavan“.

През 2003 г. Zeljko Joksimovic  написва песента „Cija si“ за македонския музикант Тосе Проески, а с нея той печели  Beovizija.

Сърбия и Черна гора, изпратили за първи път участник в конкурса за песен на Евровизия през 2004 г., решават да го поканят за свой представител чрез Europeanesma 2004, музикален фестивал и конкурс в Сърбия и Черна гора с песента “Lane Moje”.

В полуфинала Zeljko Joksimovic  се класира на първо място. Въпреки това, на финала заема второ място зад украинската певица  Ruslana, но получава наградата за награда Best Composer Award. „Lane Moje“ e най-продаваният сингъл в Сърбия и Черна гора.

След успеха на конкурса  същата година Joksimovic основава MINACORD PRODUCTION. Оттогава той работи и композира в собственото си студио. Tой композира и издава сингъла „Ledja o Ledja“, който придобива голяма популярност в страните, където се изявява. През 2005 г. отново композира песен за националния предварителен избор на Сърбия и Черна гора за Евровизия, наречен Beovizija. Zeljko композира баладата „Jutro“, изпълнявана от Jelena Tomasevic. През октомври 2005 г. той композира и изпълнява дует с австрийската певица Tamee Harrison. Песента е озаглавена „I Live My Life for You“  и има успех в цяла Европа. По това време Joksimovic написва първия си филмов саундртрак, в сътрудничество с продукцията на Cobra композира музика за филма „Ivkova skava“. Четвъртият му студиен албум „IV“ или „Ima nesto u tom sto me me neces“, променя стила на музиката, типичен за него. Албумът предлага  поп-балади с етно сръбски фолклорни елементи и е продаден в  800 000 копия в бивша Югославия. През 2006 г. той композира песента „Lejla“ за  участие в Евровизия за Босна и Херцеговина, изпълнявана от Hari Mata Hari и песента завършва на трето място, което го прави най-доброто представяне в Босна. Поучава престижната награда за най-добър композитор (COMPOSERAWARD 2006), връчена  на Zeljko от всички композитори, участвали в този фестивал.

През 2007 г. издава втората си най-голяма компилация, наречена Platinum Collection, която включва два нови сингъла „Devojka“ и „Nije do mene“. Той композира и музиката за телевизионните сериали „Ranjeni orao“ и „Ono nase sto nekad bejase“. Същата година, пред 18 000 души, Джоксимович направи концерт, където изпя всичките си хитове в Белградската арена, издадени в DVD-та, наречена „Koncert Beogradska Arena“.

В началото на 2008 г. Zeljko Joksimovic  композира песен, изпълнена от Йелена томасежиц  на сръбския национален финал за селекцията на песента Евровизия, Beovizija 2008, наречена „Oro“. Песента е народна балада с традиционни народни сръбски елементи. Песента на Tomasevic завършва на 6-то място над 25 страни във. Също така OGAE Гърция печели песента за най-добра песен в Евровизия 2008.

След година на музикална пауза той издава петия си студиен албум „Ljubavi“ (2009) с продукцията на Minacord и City Records. „Ljubavi“ е и името на пилотния сингъл на албума. Сингълът има голям успех в Сърбия и съседните държави. В началото на 2010 г. издава втория сингъл от албума “ Zena Za Sva Vremena „.

На 12 юни 2010 г. изпълнява най-големия си концерт. Той се проведе на стадион “Асим Фератович Хасе” в Сараево, Босна и Херцеговина, който може да седи на 37 500 души, въпреки че присъствието на концерти може да бъде разширено, за да достигне около 80 000 души, пред над 40 000 души.

Zeljko Joksimovic представи Сърбия в песенния конкурс  Евровизия за 2012 г. в Баку, Азербайджан. Песента е наречена „Nije ljubav stvar“, композирана и изпълнена от Joksimovic. Текстовете са от Marina Tucakovic и Milos Roganovic. Английската версия на песента „Synonim“ на Ljilja Jorgovanović. Реорганизациите на двете версии са направени от Zeljko Joksimovic и Alek Alekov. Постпродукцията и мастеринга  са направени от James Cruz, спечелил награда аудио-мастеринг инженер в студиото си в Ню Йорк. Песента има голям успех и завършва на трето място.

Жени се за Jovana Jankovic през януари 2012 г.

Зельо Жокимович бе поканен от RTCG да композира песен за Кнез, който представляваше Черна гора в конкурса за песен на Евровизия 2015 във Виена, Австрия. Йоксимович композира песента Адио и песента има три версии на сръбски, френски и английски език. Сръбските текстове са написани от Марина Тукакович и Деян Иванович, а английската версия е подписана от шведските композитори Никол Родригес, Тами Родригес и сръбската Милица Файгел и Дюня Вуадънович.Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.