ELENA RISTESKA - Балканика

 

Elena Risteska е македонска изпълнителка. Тя представи Северна Македония на Евровизия 2006 в Атина с песента „Ninanajna“ и завършва на 12-то място.

Risteska е родена в Скопие, Северна Македония на 27 април 1986 г. Тя проявява интерес към изкуството в ранна възраст, наследявайки музикалния си талант от майка си, но също така се занимава с други хобита и интереси. През 1994 г. тя се присъединява към КУД „Коко Рацин“, което е клуб за народни танци и песни. Elena участва в училищни дейности като пеене в шоуто „Млади имитатори“ и става член на драматичния клуб.

През 1996 г. Risteska прави своя телевизионен дебют по време на шоуто Mak-Karaoke, изпълнявайки песента „Flamingo“ по канал A1. Същата година започва да учи английски и френски език. Започва да пее в училищния хор и отива в България за първото си турне с клуба по народни танци. През 1998 г. тя участва в много състезания и печели много местни, национални и международни награди за рисуване. През 2000 г. Risteska отново обикаля България с клуба за народни танци.

Elena Risteska става известна в Северна Македония, като се състезава и печели музикалното телевизионно риалити шоу „Игра – търси звезда“. Дебютният й сингъл „Ona Drugoto“ се превръща в хит в Северна Македония, което води до успешния й дебютен албум „Den i Noc“. Албумът включва различни песни, които също стават успешни сингли в Северна Македония и други балкански страни. Освен това е случайна автор на песни, пише за изпълнители като 4Play, Lambe Alabakoski, Aleksandra Pileva, Maja Sazdanovska, Robert Bilbilov, Verica Pandilovska, Adnan, Emil и Anja Veterova.

След големия успех на дебютния си албум, тя започва да се популяризира извън Северна Македония. През 2004 г. тя участва на фестивала „Златен елен“ в Брашов, Румъния, а през 2005 г. изпълнява „Ni na nebo, ni na zemja“ на музикалния фестивал Suncane Skale в Херцег Нови, Черна гора. Нейният музикален видеоклип е излъчен по MTV Adria и популярността й продължав да расте.

На 4 март 2006 г. Elena Risteska печели конкурса за предварителен подбор на Северна Македония за Евровизия с песента „Ninanajna“. Песента е композирана и продуцирана от Darko Dimitrov, по текст на Rade Vrkakovski. Песента е поп песен, която включва елементи от R&B, диско и танцова музика. Тя направи видеоклип, заснет към песента, заедно с македонската продукция „Tomato“. Във видеото тя е представена като лъскаво момиче, което иска любов. Risteska се класира за финала и след като прекара по-голямата част от нощта на ръба на първите десет (което би гарантирало автоматична финална квалификация за Северна Македония през 2007 г.), тя в крайна сметка завърши на 12-о място с 56 точки, най-високият резултат в страната си досега до 2019 г., когато Tamara Todevska се класира 7-ма с 305 точки.

През юли 2006 г. Elena изпълнява „Ne Mogu“ на фестивала Suncane Skale, където се класира на 10-то място. Elena пътува до Ереван, Армения през септември, за да участва като гост в концерта на представителя на Армения за Евровизия 2006 Андре. Тя е добре приета от публиката, което се очакваше, тъй като нейната песен на Евровизия „Ninanajna“ беше летен хит и популярен мелодия в Армения. През октомври Elena пуска нов сингъл, наречен „Esen Vo Mene“. Композицията на песента е на Darko Dimitrov.

След нейните хитове, издадени през предходната година, вторият албум на Risteska, „192”, излезе в края на 2006 г. Той съдържа „Ninanajna”, „Esen Vo Mene”, македонска версия на „Ne Mogu” и нови песни. 192 е трицифреният телефонен номер на полицията в Северна Македония.

През 2007 г. Elena участва в Скоп Фест 2007, националната селекция за Евровизия. Въпреки че е изпълнител, тя написва текста на песента „Belo e se“, която е изпълнена от Lambe Albakoski и се класира на трето място със 101 точки. На Евровизия 2007, тя представя резултатите от националното гласуване на Северна Македония през последната вечер.

Risteska участва в Радийския фестивал на 15 декември 2007 г., изпълнявайки песента „Kreveta dva“. Това е сръбската версия на нейната песен „Ima li kraj”. Elena завършва на второ място заедно с Karolina Goceva. Elena печели две награди, едната за най-добра интерпретация, а другата от Radio OSM Pale. В края на 2007 г. тя направи първия си студиен албум на сръбски език, озаглавен „Milioner“. Той съдържаше предимно същите песни от „192“, презаписани на сръбски, с някои изключения.

През 2008 г. Risteska пуска първия си английски сингъл „Million Dollar Player“ (английската версия на популярната песен „Milioner“) с музикален видеоклип. Видеото е продукция на „Corrino Media Group“ с режисьор Майк Статик. Лерой Чамбърс, автор на текста, участва във видеото като неин „Милионер“.

След това тя се връща към по-стари проекти. Тя извиква видео към песента „Nekade Daleku“ от албума „192“. Освен македонската версия, тя извика видео към сръбската версия на същата песен, наречена „Cao, cao“, включена в албума „Milioner“. Режисьор на видеото беше Aleksandar Ristovski-Princ. В средното време тя направи нов дует с „Parketi“, наречен „Sakam Da Te Galam“.

На 19 декември 2008 г. Ристеска проведе първия си самостоятелен концерт в Скопие. Той e поставен в „Метрополис Арена“ и включве гости като Lambe Alabakoski, Tuna, Parketi и Regina.

През 2009 г. тя издава видеоклип към песента си „Usni Kako Temno Mastilo“. Същият като предишния й режисьор на видеоклипове отново беше Aleksandar Ristovski-Princ. На 3 ноември 2009 г. Elena издава сингъла си „Dosta“, който е първият сингъл от четвъртия студиен албум на Elena.

На 14 март 2010 г. Elena издава втория си сингъл от четвъртия си студиен албум, наречен „Sakam Po Dobro Da Te Pamtam“. По-късно същата година Elena издава сингъла си „Srekna Nov Godina“. 2010 беше годината на четвъртото търсене на звезда в M2, което беше шоуто, в което беше открита Elena, но този път Елена има ролята на съдия заедно с Ivo Jankoski, Darko dimitrov и Vesna Petrusevska. Следващата година Elena беше избрана за „Най-добра песен на Балканите от Северна Македония за 2010 г.“ с хитовия си сингъл „Sakam Po Dobro Da Te Pamtam“. На 24 юни 2011 г. Elena и Lambe alabakoski издават втория си дует, озаглавен „Najdobro Do Sega“, по-късно е сниман музикален видеоклип за песента, която вече се е превърнала в летен хит. По-късно същата година през август Risteska проведе специален концерт в Охрид, Северна Македония, изпълни много традиционни македонски песни и някои от миналите си хитове, но с традиционен аранжимент. През септември 2012 г. тя обяввва, че новият и сингъл е наречен „Opasni Vreminja“. Издаден е през октомври с нов видеоклип. Тя заснема новия си видеоклип на много различни места като Охрид и други градове в Северна Македония.

В края на 2014 г. тя е състезателка във втория сезон на сръбската версия на „Като две капки вода“. Тя е избрана от публиката за участие във финалите. Тя се класира като подгласничка на финала като Beyonce, пеейки „ End of Time“.Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.