Рут Колева и “Salty” – за жената без етикети - Балканика

Рут Колева и “Salty” – за жената без етикети

Written by on 19.03.2021

Рут Колева и “Salty” – за жената без етикети

Илияна Недялков, композирала за Zayn и космополитния Георги Линев- Kan Wakan създават “Salty”, заедно с Рут.

Това не е поредната песен с кауза на Рут… Или такава, която може да мине незабелязано в сладникавия пролетен саунд. Далеч от този вкус, Рут Колева представя “Salty” – песен, която обръща представите и  отговаря на очакванията за качествена музика, поднесена чисто, без подправки.

Вдъхновена от месеца на жените “Salty” пoказва главната женска роля в болезнено откровена същност, ранимост, сила, гордост и хубост във всичките й форми. Видеото към песента е дело на режисьора Георги Манов и е своеобразен прочит на женската красота и самочувствие,  без етикети и социални внушения. Холивуд никога няма да приеме образа на момичетата, които участват в снимките към песента, но “Salty” подрежда едно истинско дефиле на високо вдигнатата глава и показва истината без тунинг и филтър.

В този проект Рут отново е с космополитния Георги Линев- Kan Wakan, който е продуцент на проекта. Музиката е създадена от българската гордост в американския музикален шоубизнес- Илияна Недялкова, композирала, заедно със ZAYN великолепната “Entertainer”. “Salty” излиза след поредица от успешни сингли на Рут Колева (“Candy Coated”, “On My Way”, “All The Guys”), получили ротация в Европа и Америка и продължава стабилната хит линия на единствената българска изпълнителка с актуално международно признание.

“Salty” се осъществява с подкрепата на фондация ГЛАС: „Рут е сред артистите-визионери, които безпогрешно напипват пулса на обществото и не се страхуват да заемат позиция по теми, които са често неразбрани.” – споделят от ГЛАС – “За нас като фондация, работеща в посока приемане и равенство за ЛГБТИ хората в България е важно да говорим чрез езика на изкуството и музиката, които сближават и карат различията ни да изчезват. Клипът към “Salty” e безкрайно важен за транс презентацията в страната ни, в която на транс хората се гледа като на заплаха. Но той говори и за равенството и достойнството на това да си жена, дори да не си родена с този пол.“ 

Идеята на “Salty” подкрепя и  Български фонд за жените:  „Да даваш глас на безгласните, да показваш невидимите, да се застъпваш за онеправданите, да овластяваш неприетите от обществото – това все още се смята за смелост и провокация. И в този смисъл Рут Колева е смела и последователна в ценностите, зад които застава и като човек, и като творец.” – казва Гергана Куцева, заместник директор, БФЖ- Сила, автентичност, достойнство, солидарност – те са част от философията и на Български фонд за жените, така че подкрепата ни за реализацията на клипа е съвсем естествена. Нещо повече, ние знаем, че и в културния сектор жените имат ограничен достъп до ресурси и се налага ежедневно да отстояват правото си да творят, а само чрез тяхното творчество можем да покажем света по правдив начин и да привличаме вниманието върху множеството форми на социална изолация.“


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.