Модерен прочит на изворна народна песен от Ива и Велислава Костадинови - Балканика

Модерен прочит на изворна народна песен от Ива и Велислава Костадинови

Written by on 23.02.2022

Модерен прочит на изворна народна песен от Ива и Велислава Костадинови

След успеха на песента им „Чула ли си“ преди повече от 2 години Ива и Велислава Костадинови решават да продължат да обогатяват творчеството си в тази различна музикална линия. Стъпвайки здраво на фолклорното й звучене, те поднасят на меломаните своята нова модерна интерпретация на народната песен „Кавал свири, мамо“ в етно-хаус стил. В тяхно изпълнение тя се казва „Догодина“, а изборът й съвсем не е случаен.

„Песента я знаем буквално от бебета. С нея сме ставали, с нея сме си лягали. Има и други такива песни, но тази е имала различно влияние над нас. Чувайки я баба ни Гуна Иванова да я пее, сме млъквали и сме слушали внимателно. Спирала е дори детския ни плач. Носи ни ярки спомени от детството, носи специфична и някак си мистична енергия. Смело можем да кажем, че тази песен е една от сериозните причини ние толкова много да обичаме българския фолклор. Затова решихме именно нея да интерпретираме по този начин.“, споделят талантливите сестри.

За интепретацията и аранжимента на тази изворна песен от пиринския край изпълнителките отново се доверяват на актуалния хитмейкър Светлин Къслев.

„Работата ни със Светльо е перфектна! Разбираме се с малко думи.  Енергията, която той влага, както и мисленето му, определено си пасват с нашите. Той е човек, който превръща всяка песен в хит, благодарение на таланта и усета си!“, не крият доверието си и възхищението си към композитора чаровните певици. Кавалът в „Догодина“ е изсвирен от младия и талантлив Георги Добрев.

„Песента я направихме много бързо в студиото на Къслев, беше готова началото на февруари 2020 г. Само че както всички знаем, малко след това започнаха трудните времена. Заради това и още лични неприятни преживявания видеореализацията организирахме през октомври 2021г.“, разказват Ива и Велислава.

За видеото към песента изпълнителките на Diapason Records се доверяват на Павлин Иванов – Bashmotion. Сценарият, режисурата, заснемането и изборът на хореограф – Радостина Точева (Rio Crew), са изцяло негови.

„Концепцията на видеоклипа Bashmotion свърза с нашия фолклорен кръг и заобикалящата ни среда. Идеята е, че независимо от всичко, което ни заобикаля, ние оставаме такива, каквито сме – с музика и чистота в сърцето и в душата. Можем да кажем, че положението е същото в „живия“ живот. Много трудни бяха последните две години, но за сега оставаме това, което сме, независимо от всички житейски изпитания, независимо от всички трудности, през които преминахме и други не толкова приятни неща.“, категорични са Ива и Велислава.

Специални благодарности двете отправят към сдружение „Фолклорен извор“, което ги подкрепя и вярва безусловно в идеята им за създаване на нещо различно от всичко виждано и чуто досега.

„Тази различност е важна, тя ни зарежда и ни вдъхновява. Сега му е времето за такива музикални експерименти. Благодарим на Къслев и Башмоушън за това, че дадоха от себе си, от своето прекрасно творчество и направиха „Догодина“ това, което е, а по този начин дадоха на нас криле и вдъхновение да продължаваме. Това не е първата ни различна интерпретация, но няма и да е последната. Благодарим на всички хора, които стоят зад нас и ни подкрепят дори в най-трудните ни моменти, за да ни има и днес такива, каквито сме!“, емоционални са Ива и Велислава Костадинови.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.