Грандиозен концерт в памет на Tose Proeski - Балканика

Грандиозен концерт в памет на Tose Proeski

Written by on 05.11.2018

Грандиозен концерт в памет на Tose Proeski

 

Tose Proeski без съмнение е една от най-ярките звезди на Балканите, наричан често „балканският ангел“. За съжаление преди 11 години губи живота си в трагичен автомобилен инцидент в Хърватия. Макар да напуска този свят съвсем млад, само на 26 години, той оставя огромно наследство чрез своите многобройни песни, всяка от които може да бъде определена като истински  шедьовър. Въпреки че вече не е сред нас, до ден днешен той остава един от най-популярните и със сигурност най-обичани изпълнители в цяла бивша Югославия, както и на Балканския полуостров.

В негова памет на 2 ноември бе организиран концерт в Арена „Борис Траjковски“ в Скопие. Събитието събра на една сцена някои от най-големите звезди на Балканите, които изпълниха негови песни. Сред звездите, които се изявиха бяха: Karolina Goceva, Tamara Todevska, Tijana Dapvecic, Boris Novkovic, Frajle, Vlado Kalember, Bojan Marovic, Anja Rupel, Daniel Kajmakoski, Aleksandar Tarabunov, Antonia Gigovska, Aleksandra Janeva, Naum Petreski и други. На грандиозният концерт имаше и български представител – Клавдия, артист на новия лейбъл L2 Music. Концертът бе организиран от фондацията Tose Proeski, а от него бяха дарени с благотворителна цел.

 

 

Повече от три часа артистите от Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина и България изпълняваха песните на Tose Proeski на живо с виртуозен бенд пред бурните аплодисменти на ентусиазираната публика, изпълнила залата до краен предел.

Концертът бе не само много зрелищен, но и безкрайно емоционален. Голяма част от артистите, имали досег с великия Tose Proeski, не криеха вълнението си от това да се докоснат до творчеството на талантливия певец и да поднесат на публиката своята интерпретация на емблематичните песни.

 

За първи път на сцената се качи и Kristijan Risteski – племенникът на Tose Proeski , който по всичко личи, че е наследил на таланта на известния си родственик. Той изпълни на сцената неиздаваната до този момент песен “We Are Blood”.

На концерта бе представен новият албум на Tose Proeski “Secret Place”, който съдържа нови неиздавани до момента песни. Това е проектът, по който е работил Tose Proeski в последните си земни мигове, заедно с популярния продуцент Andy Wright, създал и предишния негов англоезичен албум “The Hardest Thing”.

 

снимки: Goran Deskovski

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-6131 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: КЮ МЮЗИК МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 500 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране


Начало: 08.12.2021 г.

Край: 08.03.2022 г.